Day OFF

Day OFF

V talóne svojich zručností mám pár srdcoviek. Viem pískať. S prstami, bez prstov a v prípade núdze viem zahvízdať tak, že sa otočí celá ulica. Viem preliezť susedov plot (aj taký, ktorý má hroty úplne navrchu). Viem oberať jablká zo stromu, ak je to strom, ktorý je len tak na ulici, tak naňho dokážem vyliezť. Samozrejmosťou je bicyklovanie bez rúk. A strieľanie z gumipušky (to sme nacvičovali u starej mamy v obývačke, cieľom boli jej krásne sklenené poháre vo vitríne). Poskladám super bunker z epied a deky a metly – podľa toho, čo je k dispozícii.. Pri šplhaní na tyč sa dostanem do závratnej výšky 10 centimetrov nad povrch zeme. V céčkach som bohužiaľ nebola až tak dobrá, asi som nemala dobrú koordináciu oko-ruka. Poznám Osmijanka, Čin-čina, Čenkovej deti, Luciu a Petra, Janka Hraška, Mechúrika-Koščúrika, Adriena Mola (do toho som totálne zamilovaná).

Všetky tieto moje zručnosti ma stáli pár škrabancov, rozbitých kolien, modrín, odretých rúk a trošku silnejších dioptrií.. a pískanie bolo najhoršie, nacvičovali sme to s mojou kamarátkou Marcelou tak, že sme mali herpesy ešte dva týždne. Ale stálo to za to!

Nejako sme mali čas na takéto veci. (Ak to čítajú ľudia, ktorých rok narodenia sa začína dvojkou tak ÁNO, bolo to v čase, kedy po našom dvore behal Brontosaurus).

Niekedy je mi ľúto dnešných detí. Negeneralizujem.. alebo vlastne áno. Zdá sa mi, že nároky na dnešné deti sú vyššie. Majú viac učenia a bolo by fajn, keby už v štvrtej triede ZŠ ovládali okrem štandardných vecí aj dva cudzie jazyky a finančnú gramotnosť a nejaký nástroj alebo niečo, čo sa mu isto hodí do budúcnosti a pri výbere svojho povolania o milión rokov bude mať plusový bod v životopise.

Najprv škola. Potom družina, kde si robia úlohy a samozrejme po krúžkoch príchod domov a opäť učenie.. Ale rýchlo, pretože o ôsmej už ideš spať.


Neviem, kedy majú naše deti čas byť deťmi. Skákať v čerstvých mlákach. Bicyklovať sa tak, až z toho bolí.. pardón bolia nohy. Zazvoniť susedom na zvonček a rýchlo sa skryť niekde, kde nás sused nemá šancu vidieť. A veľa sa smiať a užívať si detstvo a získavať zručnosti, ktoré mu budú v budúcnosti úúúúúplne na prd.

Môžu si naše deti vybrať dovolenku pár dní v roku?

Ak áno, prosím naplánujte si ju. Verím, že každý deň, kedy môžu byť „len deťmi“ sa im hlboko vryje do pamäti.