TRAMPOTY RODIČOV ŠPECI DETÍ – alebo MONEY, MONEY, MONEY

Možno Vám a možno niekomu inému sa už určite u nás stalo to, že ste videli na parkovisku – konkrétne na vyhradenom mieste pre ZŤP fakt dobré auto. Alebo viacero dobrých áut. Stretla som sa s tým už viackrát, že mi bolo povedané, že teda tie rodiny si vôbec nežijú tak zle, keď sa vozia na takých autách.. Chcete teda vedieť, ako je to v skutočnosti?

Áno, máme dobré autá. A áno, dostali sme na nich dokonca aj príspevok od štátu. Ak by to bolo o mne konkrétne, tak vám poviem, že by som sa vozila aj na kolobežke a bývala v krabici od banánov, ak by som tieto veci mala vymeniť za tak pre niekoho banálnu vec, akou je zdravie. Lenže pre mňa je zdravie to najdôležitejšie. A mnoho ľudí to berie ako klišé, veď je to predsa taká samozrejmosť... Dostať nejaký príspevok na ZŤP dieťa a vôbec „vybaviť si“, že ten status ZŤP Vaše dieťa dostane nie je vôbec také jednoduché, ako sa môže na prvý pohľad zdať. A pri kúpe auta máte veľmi oklieštené možnosti, ako si vybrať.

Ako sme teda prišli k tak super autu? Viete, aj my sme predtým chodili do práce, ako ostatní ľudia a našetrili si určitú čiastku. A možno nenašetrili... ale naše dieťa a jeho zdravie je pre nás tak dôležité, že aj z opatrovateľského príspevku, ktorý je u nás závratných 600 eur (teraz zaokrúhľujem smerom nahor!!!!) sa snažíme každý mesiac ušetriť, pretože potrebujeme chodiť ku lekárom, na terapie, presúvať sa z miesta na miesto a mnohokrát to jednoducho s našim dieťaťom nie je možné inak ako s vlastným automobilom. To nehovorím o tom, že ak by sme boli aj „dobre situovaná rodina“, tak po určitom čase dáte všetky peniaze na to, čo považujete pre svoje dieťa za najlepšie.. pretože každý jeden posun vpred, každý drobný pokrok je pre vás neoceniteľný.. Vidím veľa rodín, ktoré sa aj vďaka finančnej kríze ako jednou z hlavných dôvodov rozdelili, otec žije a zarába v zahraničí a mamka doma s dieťaťom fungujú v rámci možností.. pretože keby rodina mala príjem aj 10000 eur mesačne, tak to niekedy nepokryje náklady na liečbu dieťatka. Častokrát terapie pre deti hradia rodičia zo svojho. A ešte viackrát vidím to, že otec odíde od rodiny definitívne..

Bola som sa opýtať v zdravotných poisťovniach NA ČO konkrétne má moje ZŤP dieťa nárok. Na kúpele? Na terapie? Na liečbu?... aby som vám ušetrila čas, ktorý by ste googlili, tak Vám rovno aj odpoviem. Na TRT makový. Všetko si rodičia hradia z vlastných zdrojov. A teraz si predstavte, že do 6 rokov veku vášho dieťaťa nemáte nárok na opatrovateľský príspevok, ale len na predĺžený rodičovský príspevok (výšku tohto príspevku si vygooglite, lebo je to polovičná čiastka opatrovateľského príspevku a je mi smutno z tejto cifry)... a... ak ste náhodou sama matka, ktorú opustil partner, po tom, čo sa dozvedel, že dieťatko nie je v poriadku, bývate hoci aj vo svojom dome, tak tieto peniaze máte na mesiac na stravu, nájom, oblečenie, lieky atď atď... STOP – a teraz si porovnajte svoje mesačné náklady a povedzte si VĎAKABOHU, že toto nemusím riešiť.

Ale množstvo z nás toto riešiť musí. A jednoducho musí výjsť z tejto sumy. Mamky by chceli navýšiť svoj príjem, pretože život na hranici chudoby je extrém, možností je však málo. Veď nemáte kam dať dieťa a potrebuje vašu starostlivosť. A mnoho z nás v určitom období života naozaj nemá iné možnosti.

A teraz sa vráťme na začiatok... – ešte sa pozastavujete nad takýmito ľuďmi – nami - rodičmi detí ZŤP, že máme také auto?